Per què fer una distribució d’oficina correcta?

El disseny i la distribució en una oficina és molt important per augmentar la productivitat, la motivació i el confort dels teus empleats. S’han de dissenyar entorns que afavoreixin el benestar de la plantilla de treballadors. Des de Carpel et donem alguns consells per distribuir correctament el teu espai de treball.

Aspectes a tenir en compte

És important tenir en compte diversos factors, com ara l’ aforament que té l’oficina per no omplir-la de molts mobles i no pas d’una sensació de claustrofòbia. D’altra banda, cal respectar les mesures de seguretat per si passés algun accident dins del recinte. A més, si volem augmentar la productivitat i fer que els empleats se sentin motivats quan entrin per la porta de l’oficina, hem de generar un espai d’inspiració i acollidor on els treballadors se sentin a gust i en confiança. Un altre punt fort a tenir en compte és augmentar la distància entre taules de treball no només per mesures d’higiene i protecció, sinó també per millorar la comoditat dels treballadors .

Distribució oficina

Idees per a la distribució de l’oficina

Normalment, les empreses es troben amb el dilema de com han de distribuir l’espai de treball, sobretot si tenen més d’un departament i un sol local. A més, cada vegada més s’emporten oficines on els espais són totalment oberts , és en aquests casos quan les empreses opten per col·locar mampares transparents o opaques per distribuir l’oficina .

Col·locar mampares divisores permet dividir els diferents sectors de la teva oficina per grups de treballadors. Permeten solucionar el problema que tenen moltes empreses a l’hora de definir la distribució de l’oficina. A més, proporciona alguns avantatges:

Avantatges de dividir l’espai

Col·locar mampares divisores permeten donar intimitat visual, gràcies a la separació i incrementa la concentració quan, per exemple, en una mateixa sala hi ha moltes persones juntes. També dóna la sensació d’intimitat, ja que hi ha gent que la necessita per treballar o per mantenir converses per telèfon. D’altra banda, redueixen moltíssim el soroll. A oficines molt grans, sobretot en aquelles de telecomunicacions on sonen molts telèfons, dividir l’espai és essencial. Les mampares ajuden a reduir el soroll i que el moviment extern de l’empresa no afecti la concentració o la productivitat dels teus empleats.

Mampares per dividir l'espai

 

Quines estades afegir a la distribució de la teva oficina

Lobby o sala d’espera

Aquesta zona és la cara de presentació de la teva empresa, de manera que ha d’estar plena de personalitat i transmetre un clar missatge corporatiu en funció de quins siguin els valors de la teva empresa. És la primera imatge que s’emportarà el client sobre el teu negoci. A més, no només és la recepció sinó també la sala d’espera, i per això també ha de ser un espai còmode per a tots els visitants. Ha de ser un espai agradable.

Per evitar que els treballadors es distreguin amb les anades i vanitat de clients és important fer una separació , posant mampares com les que hem esmentat abans o algun tipus de separador.

Lobby o sala d'espera

Open space

És en aquest espai on normalment es distribueixen la majoria de sectors de la teva empresa. És un tipus de distribució d’oficina que afavoreix la comunicació entre empleats i pot arribar a millorar la productivitat sempre que hi hagi una constància de treball per part dels empleats. D’altra banda, és un espai que disminueix la privadesa i, al seu torn, pot augmentar les distraccions, és per això que les empreses que utilitzin un espai com aquest han de tenir una figura líder que organitzi i faci un seguiment de les tasques dels treballadors.

Normalment, aquest tipus de distribució doficina sutilitza per a empreses de màrqueting, publicitat, disseny o tecnologia on la fusió i el debat didees ha destar a lordre del dia.

Open space com a distribució d'oficina

Espais privats o sales de reunions

Aquests espais són essencials per tractar temes privats amb clients o amb els teus empleats. Tot i que des de Carpel considerem que el concepte de despatx ha de desaparèixer, pel significat autoritari que pot tenir, sí que apostem perquè les finques tinguin almenys un espai privat per tractar temes més importants o privats. No han de ser espais tancats visualment, amb col·locar mampares transparents serà suficient per tractar temes amb més privadesa.

D’altra banda, les sales de reunions han de ser multifuncionals , ja que són espais on es duen a terme moltes tasques com ara presentacions , videoconferències o formacions. Normalment, s’han de dotar també amb tecnologia audiovisual per poder mostrar els continguts i han d’estar dotats amb mobiliari ergonòmic de qualitat perquè sigui una zona tan còmoda com sigui possible si les reunions s’allarguen.

Espais privats

Zones d’entreteniment i descans

Com hem comentat moltes vegades, per poder ser productiu i estar motivat és essencial descansar. Per això, tenir zones de descans a l’oficina pot ajudar a aclarir la ment dels empleats, així com donar-los una imatge que a la companyia importa la salut dels treballadors. Aquests espais es poden dotar de zones per menjar com una cafeteria o fins i tot amb una zona de jocs perquè els empleats es puguin distreure durant els seus moments de descans .

Zones de descans

 

A Carpel disposem de múltiples elements i mobiliari que pots fer servir per a la distribució de la teva oficina. Consulta el mobiliari d’oficina de què disposem.